• سه شنبه ۲۲ اسفند ماه، ۱۳۹۶ - ۱۵:۱۱
  • دسته بندی : اقتصادی
  • کد خبر : 9612-8090-5
  • منبع خبر : رشت
  • چاپ

گیلان سالانه بیش از 625 هزار تن علوفه خشك نیاز دارد

محقق مركز تحقيقات و آموزش كشاورزي و منابع طبيعي گيلان گفت:سالانه حدود 645هزار و 813 تن علوفه خشك براي تغذيه دام هاي استان لازم است.

به گزارش ایسنا-منطقه گیلان، ابراهيم قاسمي،در خصوص مناسب ترين روش خشك كردن بوته بادام زميني،بوته لوبيا و سرشاخه صنوبر جهت استفاده در تغذيه دام" گفت:بر اساس آمارهاي موجود حدود یک میلیون و 676هزار و 12 رأس دام در استان وجود دارد كه شامل گاو،گاوميش،گوسفند و بز بوده كه ميزان خوراك مورد نياز جمعيت دامي فوق حدود یک میلیون و 251هزار و 625 تن در سال تخمين زده مي شود.

وي افزود:اگر به طور متوسط 50 درصد خوراك دام ها علوفه باشد،سالانه 625هزار و 813 تن علوفه خشك براي تغذيه دام هاي استان لازم است .

محقق مركز تحقيقات و آموزش كشاورزي و منابع طبيعي گيلان ادامه داد:بخش اعظم علوفه هاي مورد نياز دام هاي كوچك، گاوميش و گاوهاي بومي از طريق چراي آزاد در مراتع و پس چر مزارع تأمين مي شود ولي چراي آزاد در اين مناطق فقط در محدوده زماني خاصي از سال مي‌تواند نياز دام را تأمين كند،غالب علوفه اي محلي(بومي)كه ذخيره مي شود كاه برنج است كه آن هم فاقد ارزش غذايي كافي براي رفع نياز دام است.ولي در همين راستا يك سري از منابع گياهي وجود دارند كه پتانسيل استفاده از آنها به عنوان علوفه دامي قابل توجه هستند كه از جمله آن مي توان به پس مانده هاي زراعي مانند بوته بادام زميني،بوته لوبيا و برگ و سرشاخه صنوبر اشاره کرد

مهندس قاسمي گفت:منابع گياهي فوق به دليل داشتن رطوبت بالا حداكثر طي مدت 2 روز پس از برداشت محصول فاسد شده و غير قابل استفاده مي‌شوند، لذا ضرورت دارد تا براي ذخيره سازي،در اولين فرصت به روش مناسب خشك شود  كه اين امر نيز خوشبختانه با توجه به زمان استحصال اين منابع هم زمان با اوج گرما در استان است.

وي با بيان اينكه ارزش غذايي اين منابع قابل توجه است،ميزان پروتئين خام نمونه بوته لوبيا،بوته بادام زميني و سرشاخه صنوبر را به ترتيب 13/08درصد،11/30 درصد و 8/53درصد برآورد کرد كه بيش از 2 تا 3 برابر پروتئين خام كاه برنج (4/05درصد) است.

مهندس قاسمي خاطرنشان کرد:بر اساس نتايج تحقيقات به عمل آمده در مركز تحقيقات گيلان،ساده ترين روش خشك كردن اين گياهان پهن كردن در يك بستر سيماني (آسفالت) تميز شده زير تابش مستقيم خورشيد است كه در صورت وجود محدوديت در سطح، مي توان طبقاتي از جنس فلز به ارتفاع 1/9 متر، عرض 0/9 متر و طول 2 متر در 8 طبقه كه فاصله بين طبقات 22 سانتيمتر باشد، با كف توري فلزي ساخته شود.

وي ادامه داد:علوفه بايد به ضخامت 5 سانتيمتر بر روي اين سطوح پهن شود كه در صورت صاف بودن هوا(نباريدن باران) طي مدت 24 ساعت علوفه ها خشك شده و قابل ذخيره هستند.

قاسمي همچنين تاكيد كرد:سعي شود علوفه هاي خشك شده در اولين فرصت جمع آوري شوند، زيرا بدليل اين كه طولاني شدن تابش خورشيد بر روي علوفه خشك شده باعث تغيير رنگ آن(رنگ كاهي)مي شود و ارزش غذايي آن را نيز كاهش مي دهد.

وي توصيه کرد:بهتر است پس از جمع آوري علوفه‌هاي خشك شده،علوفه‌ها چاپر(خرد)و در انبار ذخيره شوند و در هنگام تغذيه دام نيز با ساير اقلام جيره مخلوط شده و تعليف شود.        


انتهای پیام